Wat is pesten?


Bij pesten zijn meestal drie partijen betrokken:
 • De pesters/ de pestkop
  Dit zijn vaak leerlingen die hun boosheid en woede moeten ventileren omdat ze er geen blijf mee weten en niets beter weten te bedenken dan pesten.
 • De zondebok(ken)/ slachtoffer(s)
  Dit zijn de kinderen die gepest worden.
 • De meelopers
  Dit zijn de kinderen die niets durven te zeggen of ondernemen omdat ze bang zijn zelf slachtoffer te worden. Deze zogenaamde partij is niet helemaal neutraal, zij kiezen ervoor niets te doen om het pesten te stoppen. Je zou ze eigenlijk zelf ook pesters kunnen noemen! Zij moeten beseffen dat ze echt wel het verschil kunnen maken en een belangrijke schakel kunnen zijn om het pesten zelf te stoppen. 

Wat is pesten?
Pesten is niet enkel iemand slaan of schoppen (lichamelijk geweld), maar ook iemand geestelijk pijn doen (psychisch geweld).
Je bent bang, wordt uitgescholden of buitengesloten.
Maar ook de dreiging op zich dat je zou kunnen geslagen , kan iemand zeer angstig en onzeker maken.
 
Psychisch geweld kan soms zelfs erger doorwegen dan lichamelijk geweld.
Bedreigingen, beledigen of doodzwijgen, daarvan kan je ontzettend wanhopig en erg gefrustreerd raken.
Je wordt onzeker, hebt minder vertrouwen in jezelf en het wordt ook hoe langer hoe moeilijker om anderen te vertrouwen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. In het ergste geval ziet een slachtoffer zelfs de leuke dingen in het leven niet meer!

Een buitenstaander kan niet altijd aan iemand zien dat hij/zij uitgescholden of buitengesloten wordt. Sommige gepeste kinderen/jongeren willen dit aan niemand vertellen, ze zijn beschaamd, hebben angst dat het nog erger zal worden of ze hopen dat het wel vanzelf zal stoppen.
Maar als anderen het niet weten, kunnen ze je ook niet helpen om het pesten te stoppen. Daarom is het zo belangrijk dat je er toch altijd met iemand over praat. Iemand die je vertrouwt.
Dit kan je vader of moeder zijn, andere familieleden leerkrachten op school of een . Of misschien vertel je het liever aan een vriend(in).
Vergeet nooit: er is altijd iemand die je kan en wil helpen! Als je niets doet, gaat het pesten gewoon door. Dus laat je zelf horen!

Contact

StopHetPesten.Be 

+32 474 18 37 03
contact@stophetpesten.be 

Snelle links

 • Home

 • Blog

 • Chat

 • Thema's

 • Over ons

 • Links

 • Contact

Nieuwsbrief

Schrijf je hier vrijblijvend in op onze gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuwtje over Stophetpesten.be meer!