Openingsuren chat

maandag
18:00 - 21:00
dinsdag
18:00 - 21:00
woensdag
13:00 - 21:00
donderdag
18:00 - 21:00
vrijdag
18:00 - 21:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

Deze website

Login Form

Wat is pesten

Pesten is niet enkel iemand slaan of schoppen (lichamelijk geweld), maar ook iemand geestelijk pijn doen (psychisch geweld). 

Je bent bang, wordt uitgescholden of buitengesloten. 

Maar ook de dreiging op zich dat je zou kunnen geslagen worden, kan iemand zeer angstig en onzeker maken.

 

Psychisch geweld kan soms zelfs erger doorwegen dan lichamelijk geweld. 

Bedreigingen, beledigen of doodzwijgen, daarvan kan je ontzettend wanhopig en erg gefrustreerd raken.

Je wordt onzeker, hebt minder vertrouwen in jezelf en het wordt ook hoe langer hoe moeilijker om anderen te vertrouwen. Dit nare gevoel werkt vaak nog lang door, ook als het pesten al gestopt is. In het ergste geval ziet een slachtoffer zelfs de leuke dingen in het leven niet meer!

 

Een buitenstaander kan niet altijd aan iemand zien dat hij/zij uitgescholden of buitengesloten wordt. Sommige gepeste jongeren willen dit aan niemand vertellen, ze zijn beschaamd, hebben angst dat het nog erger zal worden of ze hopen dat het wel vanzelf zal stoppen. 

Maar als anderen het niet weten, kunnen ze je ook niet helpen om het pesten te stoppen. Daarom is het zo belangrijk dat je er toch altijd met iemand over praat. Iemand die je vertrouwt. 

Dit kan je vader of moeder zijn, andere familieleden leerkrachten op school of misschien vertel je het liever aan een vriend(in). 

Vergeet nooit: er is altijd iemand die je kan en wil helpen! Als je niets doet, gaat het pesten gewoon door. Dus laat je zelf horen!